SoNoM

Alle lokalmiljøer innehar en ressursbank både i form av mennesker, frivillighet, fine stede og bygninger. I SoNoM retter vi søkelyset mot nettopp ressursene i et lokalsamfunn og hvor viktig de er for utviklingen av positive, bærekraftige og levende lokalsamfunn.

SoNoM = Folkehelse

SoNoM (Sammen om nærmiljø og møteplasser) er ett prosjekt i Askøy Kommune sitt folkehelsearbeid for å skape møteplasser og aktiviteter der folk er, i nærmiljøet. Herdla Frivilligsentral er en del av fagteamet i SoNoM, og sammen med resten av teamet er vi opptatt av hvordan vi kan bygge inkluderende, bærekraftige og levende lokalsamfunn i samhandling med frivillighet, innbygger og kommunal sektor. 

Vårt perspektiv er at menneskene som bor på Askøy rundt i de ulike bygdene er selve drivkraften og motorene når det kommer til utviklingen av møteplasser. Det er tross alt du og dine medbygdinger som vet hva din bygd og ditt nærmiljø har behov for. Dere vet best hvilke ressurser og mulighet nettopp deres bygd innehar. 

SoNoM fagteam = en støttespiller

SoNoM fagteam lager ikke en møteplass for deg og ditt nærmiljø, men vi er klare for å bidra med vår kompetanse slik at ideene du/dere har kan bli realisert. Med andre ord er vi din støttespiller. 

Fagteamet kan veilede deg/dere og bruke en tilnærming som heter Asset-based community development, forkortet til ABCD. 

Illustrasjon  - ABCD som verktøy

ABCD

På å norsk står ABCD for styrkebasert lokalsamfunnsutvikling, og tilnærmingen fokuserer på ressurser og muligheter, heller enn utfordringer.

Sammen kan vi lete etter lokale ressurser som allerede eksisterer, og prøver å bruke disse på nye måter. Herdla Frivilligsentral kan være med som en støttespiller dersom din bygd ønsker å utforske eget nærmiljø og kartlegge ressursene. Samtidig er det innbyggerne selv som skal lede hovedprosessen og fokuset ligger på styrkene til lokalsamfunnet, ikke på negative sider og utfordringer.

I utviklingen av nye møteplasser går vi gjennom tre faser:

SoNoM - 3 faser - ABCD

SoNoM har jobbet med denne tilnærmingen siden 2018. Vi har utviklet og formet vår versjon av ABCD sammen med innbyggere, skoler, barnehager, lag og organisasjoner. Hvert sted er forskjellig, men hovedprinsippene er de samme:

Deltakere finner ressursene sine, bestemmer hva de vil, hvordan de kan engasjere flere og hvordan de vil gjennomføre arbeidet. 

For å lese mer om SoNoM klikk her 

Ønsker du mer informasjon eller hjelp til å komme i gang? Send en epost til: herdla.frivilligsentral@askoy.kommune elle sonom@askoy.kommune.no


2024 © Herdla Frivilligsentral